Over familieopstellingen

Hoe werken familiesystemen?

Als individu ben je onderdeel van allerlei groepen (systemen). Je familiesysteem is daarvan een hele belangrijke. Je ouders, eventuele broers en zussen, ooms, tantes, neven, nichten, opa's, oma's, en alle voorouders horen daarbij. Ook eventuele partner(s), kinderen en/of kleinkinderen. En zelfs al woon je niet meer bij je familie, heb je geen contact met ze, of zijn sommigen overleden, je familiesysteem en ook de gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden, kunnen doorwerken in jouw leven. Dat gebeurt bewust en onbewust. 

Wat is een familieopstelling?

Een familieopstelling is een visualisatie van het familiesysteem in de ruimte. Hierbij worden patronen uit het familiesysteem zichtbaar, die een rol spelen bij het vraagstuk dat wordt ingebracht.  Dat kan een vraagstuk zijn waar iemand tegen aan loopt op zowel privĂ©- als werkgebied. Een opstelling kan weer beweging op gang brengen bij de vraaginbrenger. 

Een familieopstelling is een sessie in groepsverband. Er wordt nooit gewerkt met de echte familieleden, maar met representanten. Dat zijn andere deelnemers die de rol van je familieleden vertolken zonder ze te kennen.

Bij welk soort vragen?

Familieopstellingen kunnen uitkomst bieden als je een vraagstuk al langer met je meedraagt. 
Als je al van alles zelf hebt geprobeerd, maar er toch niet veel verder mee komt. 
Als je regelmatig bepaalde emoties ervaart die je niet kunt plaatsen, waarbij het voelt alsof ze niet van jou zijn. 
Of als je om een andere reden vermoedt dat je familiesysteem mogelijk een rol speelt bij je vraagstuk.